15. joulukuuta 2012

Kasvivärjäys

Koska olen tekstiilialan artesaani, on kasvivärjäys minulle jo entuudestaan tuttua. Suuremmassa mittakaavassa värjääminen on kuitenkin jäänyt, mikä itseasiassa nyt harmittaa, kun muistin taas, miten mukavaa puuhaa se olikaan! 

Erilaisia kasvivärjäys menetelmiä:  
  1. Keitto eli peittavärjäys
Värin kiinnittämiseen käytetään alunaa, joka on alumiinia ja kaliumia. Alunapuretuksen voi tehdä esipuretuksena tai ekologisemmin samanaikaispuretuksena. Alunaa käytetään purettamiseen 10 -15g/100g lankaa. Jälkikäteen sävyjä voi muuttaa esim. rautavihtrillillä tai kuparivihtrillillä (tai kuparipaloilla).
Jos värjää paljon, kannattaa värjäyskasveja kasvattaa itse. Erikoisempia saa ostaa esim. Thori Aallolta ja Tetri-designilta (kokenilli, krappi, punapuu, sinipuu, kurkuma, indigo, morsinko).

  1. Kyyppivärjäys
* morsinko / indigo
* kotilot
* jäkälä
lisäksi käytettiin virtsaa, hunajaa + leseitä ennen vanhaan. Nykyään käytetään alkoholia, jotta seos alkaa käymään. En ole vielä kokeillut kyyppivärjäystä, mutta toivon mukaan ehtisin sitäkin kouluaikana kokeilla.

sipuliliemi
Huomioita kasvivärjäyksestä:
Ennen värjäystä villat ja langat kannattaa pestä (kts. Lankojen pesu kehräys-kohdasta).
Värjäyksen aikana kannattaa olla tarkkana lämpöjen kanssa, kovat lämmöt aiheuttaa langan rikkoutumisen.

Värjäsimme koulussa ryhmissä yhteisesti kokeilut mustamarja-aronialla, krapilla (rubia tinctorium), punapuulla ja väriresedalla (reseda luteola, viikinkien vau).

Kotona värjäsin omat värttinällä kehrätyt langat sekä teollisia lankoja sipulilla, krapilla, mustamarja-aronialla sekä vanhalla käpyliemelläni:

SIPULI

sipulinkuoria noin 200g
lankaa 250g
villaa 100g
alunaa 50g
vettä noin 15l

Sipulit keitetty edellisenä iltana (noin tunti), kuoret pois aamulla.
Kun liemi noin 45-50C laitoin alunat ja sitten kastellut langat ja villat (pesupussissa).
Nostin 90C ja värjäsin tunnin.
Langat jäähtyivät liemessä, paitsi osan langoista siirsin krappivärjäykseen suoraan.

Värjäys alumiinikattilassa.


MUSTAMARJA-ARONIA
marjoja noin kilo
lankaa 100g
villaa 100g
alunaa 30g
vettä noin 3-4 l

Kiehutin marjoja noin 1,5 tuntia, siivilöin ja laitoin harsopussissa värjäykseen mukaan.
Kun liemi oli 30 C laitoin langat mukaan.
45 C nostin langat pois ja lisäsin alunan.
Lämpö nousi nopeasti 80-90C, jossa pidin sen noin 1,5 tuntia.
Langat jäähtyivät värjäyslimessä ämpärissä seuraavaan aamuun.

Värjäys teräskattilassa.

Sipuliliemessä itsekehrätty pikkuvyyhti oli marja-aronian jäähdytysliemessä puolittain yön yli.


KRAPPI

krappia 100g
lankaa 275g, josta
villaa 100g
ja osa langoista puolittaisvärjäyksessä (sipulivärjäyksestä)
alunaa 26g

Liotin krappia noin 8 tuntia, keitin 70C tunnin ja jäähdytin.
Värjäyslieni noin 30-40C, lisäsin langat, hetken päästä aluna.
Nostin 70C ja annaoin olla tunnin siinä.
Jäähdytys kattilassa liemessä yön yli.

Värjäys alumiinikattilassa.


JÄLKIVÄRJÄYS harmaaseen itsekehrättyyn lankaan

lankaa
alunaa
rautavihtrilliä



KUUSENKÄVYT

Käpyjä ollut noin 15 litraa, liotettu muutama päivä ja keitetty tunti tai puolitoista. Jäähdytetty liemessä ennen kuin pullotettu. Pullotettuna jääkaapissa 2 vuotta ja ulkona puoli vuotta.

Lientä 6 + 2l
lankaa 300g
alunaa 42g

Värjätty alumiinikattilassa

Kun liemi oli 30-40 asteista, lisäsin alunana ja kastellut langat.
Nostin 90 asteeseen, jossa tunti.
Jäähdytys liemessään.

Liemi haisi tosi pahalle, eikä väriä juuri irronnut lankoihin.

Ylälauteilla teollista lankaa värjättynä krapilla, krappi-sipulilla, mustamarja-aronialla ja sipulilla. Itsekehrättyjä sipulilla (ja lillutellut mustamarja-aronian liemen päällä sekä sipuli-krappi. Villa vasemmalta alkaen krappi, mustamarja-aronia ja sipuli

VÄRIRESEDA (yhteisvärjäys)

300g lankaa
102 g väriresedaa
15-20 l vettä
45g alunaa

Väriresedaa liotettiin viikon verran (yön yli riittää) ja kiehutettiin tunti.

Siivilöidään kasvinosat poisja lisätään vettä sen verran, kun on haihtunut (me lisättiin hiukan enemmän, koska meillä oli lankojen lisäksi myös villoja värjäytymässä).
Itsekehrätyt langat ja villat pestiin ennen pataan laittoa.

15g alunaa / 100g lankaa. Aluna liotetaan pieneen määrään kuumaa vettä ja lisätään väriveteen.
Kun väriliemen lämpötila on 45 astetta, lisätään langat.

Nostetaan värjäysliemen lämpötila noin tunnissa 90 asteeseen ja välillä liikutellaan vyyhtejä.

Pidettiin 90 asteessa noin 45 minuuttia, jonka jälkeen laitettiin rautavihtrilliä 12g (langat nostettiin lisäyksen ajaksi pois). Lisäksi pyrimme muuttamaan liemen pH:ta kidesuolalla, joskaan siinä onnistumatta.

Raudan sijasta meidän olisi kuulunut käyttää kuparivihtrilliä, mutta koska emme löytäneet sitä kaapista kokeilimme sen sijaan rautaa. Kuparia olisimme saaneet väripataan viskaamalla sinne kuparipaloja. Ei olisi kannattanut muutella värjäysreseptiä värjäyksen aikana.


Ei kommentteja: